april 16 2017 0Comment
asbestinventarisatie winschoten

Asbest gevonden tijdens een renovatie: wat nu?

Allereerst: wat is asbest eigenlijk. Asbest komt van het Griekse woord Asbestos en betekent onverwoestbaar. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal vezelachtige materialen die voorkomen in de natuur. Het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en makkelijke te mengen met andere materialen. Om die reden was het een enorm populair en veel toegepast materiaal.

Beschadigd asbest
Vanaf 1 juli 1993 is asbest verboden en woningen die gebouwd zijn voor 1994 kunnen dus asbest bevatten. Asbestvezels kunnen bij inademing namelijk zorgen voor mesothelioom (kanker) en asbestose. Deze vezels komen alleen vrij bij beschadigd of verweerd asbest. Zit het dus bijvoorbeeld in een plaat of vensterbank die niet beschadigd is, dan hoeft er niet gesaneerd te worden.

Asbest kan op verschillende plekken in huis aangetroffen worden, bijvoorbeeld in golfplaten, lijmlagen, vloerzeilen, vensterbanken, buizen en vloer of plafondplaten. Particulieren mogen 35 vierkante meter aan onbeschadigde asbestplaten zelf weghalen.

Sluit de ruimte af
Wanneer een renovatieklus plaatsvindt in een huis wat is gebouwd voor 1994, kan er altijd sprake zijn van asbest. Lijkt het asbest – bijvoorbeeld door toedoen van de aannemer en niet van de consument zelf – beschadigd, leg dan direct de werkzaamheden neer en sluit de betreffende ruimte af.

De bewoner van het huis dient een inventarisatie te laten doen door een SC 540 gecertificeerd inventarisatiebureau. Er wordt gekeken naar verdachte materialen, er worden monsters genomen en geanalyseerd en vervolgens wordt er een rapport uitgebracht. Ook moet er een asbestmelding worden gedaan.

Vervolgens wordt de asbest door een gespecialiseerd saneerbedrijf verwijderd, vaak binnen een luchtdichte tent (containment). De lucht binnen het containment wordt door een onderdrukmachine gereinigd. Na de sanering wordt er een eindcontrole gedaan en als de luchtmeting goed is, wordt de ruimte vrijgegeven en mag er weer geklust worden.